Opplevelser i bygda

Opplevelser i bygda

Vingelen

Vingelen er særlig kjent for sin godt bevarte trehusbebyggelse. Flere bygninger har opprinnelse fra 1600-tallet og svært mange fra før 1800. Bygda er også kjent for sitt kulturlandskap og det aktive seterbruket. Fjellområdene rundt bygda byr på slake og lett tilgjengelige fjell, rene fjellvatn, åpne buer, stillhet og ro.

Vingelen har lange tradisjoner som jordbruksbygd, og fortsatt preges bygda av stor jordbruksaktivitet med mjølk- og kjøttproduksjon og aktiv seterdrift.

Forollhogna nasjonalpark

Forollhogna nasjonalpark grenser mot bygda og har et variert dyreliv. Her går også både tamme beitedyr (sau) og nord-europas mest produktive villreinstamme.Velkommen til Forollhogna nasjonalpark 

Olsok i Tolga

Bygda har et rikt kulturliv med mye sang og musikk. Under "Olsok i Tolga" kan du oppleve konserter med lokale aktører.

Vingelen kirke

Vingelen kirke er fra 1880. Den er rikt dekorert og verd et besøk. Åpen hver dag i sommersesongen. I tilknytning til kirka ligger også Vingelen kirke- og skolemuseum som er daglig åpent i sommersesong, og verdt et besøk.

Skraphandlerbua

En artig opplevelse utenom det vanlige er et besøk i bygdas ”altmulig-butikk”. Skraphandlerbua drives av Aashild Westgård. Åpen etter avtale.

Seterbesøk

Vingelen har fortsatt mange setrer som er i aktiv drift. En tur i seterlandskapet er en flott opplevelse. Spør oss om hvilke setrer som er åpen for besøk og evt matservering!

Lokal mat

Eggen gardsysteri lager ferskoster, blåmuggost, kvitmuggost og salatost av økologisk kumjølk fra egen produksjon. Sjølbetjent gardsbutikk hele sommeren. De lager også opplegg for grupper på bestilling, med smaksprøver og historier om garden.Eggen ost - Eggen Ost

Guiding

Vingelen Fjellførerlag tar på seg guide-oppdrag, både i fjellområdene og vandringer i sentrum av bygda

Ski

Vinterstid er det ypperlige muligheter for skiturer i Vingelen, i et stort og variert løypenett. Idrettslagets nye skihytte ligger sentralt i løypenettet (Seteråsen). I sentrum av bygda har vi lysløype og skiskytteranlegg.

Fiske

Utmarka i Vingelen byr på 26 tilgjengelige fiskevatn med ørret. Norges lengste elv Glomma ligger heller ikke langt unna. Les mer om fisking i Glomma her.

Vandring

Fjellturer på Vola (1089 moh) eller Kletten (1039 moh) er flotte opplevelser for både liten og stor. En kommer raskt opp i fjellbandet og får en fantastisk utsikt over bygda. Disse turene tar en times tid og kan passe som en formiddags- eller ettermiddagsaktivitet. Vi hjelper gjerne til med veiforklaringer og tips til turen. Kart kan kjøpes/lånes hos oss eller i turistinformasjonen.

Det er også fint å ta seg en runde på veiene i sentrum av Vingelsbygda. En kan f.eks. starte opp ved museet, gå forbi kirka, ned til butikken og skolen og opp til museet igjen (ca 1,5 km) Vingelsgarden, grenda hvor vi holder til, er også verdt en vandring. Her ligger gamle garder med store tømmerhus tett i tett.

Vingelen Fjellførerlag arrangerer guida turer både i Bygda og til fjells.

Vandring

Vingelen med sine milevise seterveier er et flott utgangspunkt for sykling. Dette gjelder enten du bestiller gjennom turoperatør eller sykler på egen hånd. Flotte stier for terrengsykling dersom du ønsker det. Her på Vingelsgaard kan vi tilby sykkelutleie, og ved Bunåva kafe/Forollhogna Informasjonssenter er det mulighet for å leie el-sykkel!

Jakt

Fouten den kjente villreinstammen i Forolhogna, er det muligheter for jakt på småvilt. Bygda har terreng for jakt på både rype, storfugl og hare. Henv. Vingelen Utvikling - vingelen.com